Monday, May 16, 2011

ផ្សិតផក់


ដោយ​ សូដា
          ផ្សិត​ផក់​ជា​ផ្សិត​ម្យ៉ាង​ដែល​មាន​ដុះ​ក្នុង​ទឹក​ដី​នៃ​ខេត្ត​ឧត្តរមានជ័យ​ក្នុង​ចំណោម​ផ្សិត​ឯ​ទៀត​ដែល​មាន​វត្តមាន​នៅ​ទី​នោះ​ មាន​ដូចជា​ផ្សិត​ ព្រិច ក្ងោក​ ក្ងោក​អន្សោង​ ដំបូក​ ស្បង់​លោក....

          ផ្សិត​ផក់​ដុះ​ក្នុង​ដី​ខ្មៅ​មាន​ជីជាតិ​ និង​ប្រភេទ​ដី​មមោក​ក្នុង​ព្រៃ​របោះ និង​ត្រជាក់​ក្រោម​ដើម​ ឈើ​។ ផ្សិត​នេះ​មាន​រាង​មូល​ដូច​ផ្សិត​ចំបើង​ហើយ​ធំៗ​ ស្ទើរ​តែ​ប៉ុន​ផ្សិត​​ចំបើង​ដែរ​ តែ​វា​ដុះ​កប់​ក្នុង​ដី​​ហើយ​មាន​ពណ៌​ស​ នៅ​ពេល​វា​នៅ​ខ្ចី​ឬ​តូច​ ពេល​វា​ចាស់​ផ្សិត​នេះ​មាន​ពណ៌​ស​ក្រមៅ។ ផ្សិត​នេះ​ដុះ​នៅ​ក្នុង​រដូវ​វស្សា​ក្នុង​កំឡុង​ខែ​មិថុនា​​ កក្កដា ហើយ​វា​មិន​មាន​អាយុ​បាន​យូរ​ ហើយ​ផ្សិត​នេះ​ និង​អស់​ទៅ​​វិញ​នៅ​ក្នុង​ខែ​កញ្ញា។​ ផ្សិត​នេះ​ពេល​វា​ចាស់​ញ៉ាំ​ទៅ​មាន​ ដឹបៗ​ដូចជា​ស្លឹក​ត្រចៀក​ជ្រូក តែ​ពេល​ចាស់​ខ្លាំង​មែន​ទែន​ ផ្សិត​នេះ​ស្វិត​ដូច​ជា​ផ្សិត​ឈើ​ចាស់​អញ្ចឹង។ តែ​នៅ​ពេល​ដែល​​ផ្សិត​នេះ​ចាស់​​មិន​ឆ្ងាញ់​ដូច​ផ្សិត​ឈើ​ទេ។ ផ្សិត​នេះ​ពេល​វា​ចាស់​ និង​ទុំ​ ក្នុង​ផ្សិត​មាន​សាច់​ខាង​ក្នុង​ពណ៌​ខ្មៅ​  ហើយ​ហ៊ុយ​​ដូច​ផ្សិត​អាចម៍​គោ​ទុំ​អញ្ចឹង​ដែរ។​
ផ្សិត​ផក់​ អ្នក​ឧត្តរមានជ័យ​និយម​យក​ទៅ​ស្ល​ម្ជូរ​​ ដោយ​យក​ពេល​បេះ​មក​បាន​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​ ជ្រាស​ដី​ ហើយ​ដាក់​ឆ្នាំង​ដំាំ​ទឹក​ ដាក់​ស្លឹក​គ្រៃ​ ដំ​ខ្ទឹម​សរ​ដាក់​ ដាក់​អំបិល​ ប៊ីចេង​ ។ ពេល​ទឹក​ពុះ​ដាក់​ត្រី​ តែ​បើ​គ្មាន​ត្រី​ទេ ដាក់​ផ្សិត​ផក់​ចូល​ ហើយ​ពេល​សម្ល​ពុះ​ម្ដង​ទៀត​ គេ​ចាប់​ផ្ដើម​បង់​ប្រហុក ឬ​ជ្រំ​ប្រហុក​ ដាក់​ម្ជូរ​ស្លឹក​អំពិល​ ឬ​ក៏​ទុំ​អំពិល​ក៏​បាន​។​ ក្រោយ​​ពេល​បង់​ទាំង​អស់​នេះ​រួច​ហើយ​​ ភ្លក់​មើល​តាម​តម្រូវ​ការ​ជា​ការ​​​ស្រេច។​
          នៅ​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​ផ្សិត​ប្រភេទ​នេះ​ មិន​សូវ​សំបូរ​ដូច​កាល​ពី​មុន​ទេ​ព្រោះ​ ដី​ដែល​ផ្សិត​នេះ​ធ្លាប់​ដុស​ត្រូវ​បាន​ប្រជាជន​រាន​ដី​ធ្វើ​ស្រែ​ចម្ការ ដោយ​សារ​តែ​ប្រជាជន​មាន​ការ​កើន​ឡើង​ ហើយ​តំបន់​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ត្រូវ​បាន​រដ្ឋាភិបាល​សម្បទា​​ដល់​ក្រុមហ៊ុន​​ហើយ​បាន​ឈូស​ឆាយ​ដី​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ផ្សិត​នេះ​មិន​អាច​ដុស​បាន៕៚