Wednesday, May 18, 2011

ស្មៅតែ


ដោយ​ សូដា
            តែ​នរណា​ក៏​ស្គាល់​ថា​វា​ជា​អ្វី​ដែរ ហើយ​រសជាតិ​យ៉ាង​ដូចម្ដេច​នោះ មិន​ត្រឹម​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ ស្គាល់​ពី​ពណ៌​ពេល​នៅ​ស្រស់ មិនទាន់​ឆុង​ និង​ពណ៌​ទឹក​តែ​​ពេល​ដែល​គេ​ឆុង​ហើយ​ទៅទៀត​ផង​ដែរ ប៉ុន្តែ​ស្មៅ​តែ​មាន​មនុស្ស​តិច​ណាស់​ដែល​បាន​ស្គាល់​វា​ និង​រសជាតិ​របស់​វា​ គេ​បាន​ប្រើ​ស្មៅ​នេះ​ដូច​ជា​តែ​ ចិន​ វៀតណាម​ ថៃ​....​ដែរ។

            ស្មៅ​តែ​នេះ​ឃើញ​ដុះ​នៅ​ក្នុង​ទឹក​ដី​ខេត្ត​ឧត្ដរមានជ័យ​ ហើយ​មាន​ក្លិន​ក្រអូប​ដើម​របស់​វា។ ស្មៅ​នេះ​ដុះ​ជា​គុម្ព​ដូច ស្មៅ​គុម្ព​  ហើយ​ដើម​ស្មៅ​នេះ​ដុះ​ស្លឹក​ឆ្លាស់​គ្នា​ស្រដៀង​និង​គល់​ស្លឹក​គ្រៃ តែ​គល់​ស្លឹក​​ខ្លី​ហើយ​ឆ្លាស់​គ្នា​ជា​គាវ​សំប៉ែត​ខាង​ក្រោម​។ នៅ​គល់​របស់​វា​មាន​ពណ៌​ក្រហមក្រមៅ​ប្រហែល​ជា​៣​ ទៅ​៥​ សង់ទីម៉ែត្រ​ បន្ទាប់​មក​មាន​ពណ៌​សំបកពង​មាន់​​រហូត​ដល់​ចង់​ស្លឹក។ ស្លឹក​វា​ធំ​ពី​ក្រោម​ហើយ​រៀវ​តូច​រហូត​ដល់​ចុង​ស្លឹក​។​ ឫស​ស្មៅ​តែ​មាន​ពណ៌​ស​ខ្ចី​ពេល​នៅ​ខ្ចី ហើយ​ប្រែ​ពណ៌​ទៅ​ចាស់​បន្តិច​ម្ដង​ រហូត​ដល់​ឫស​ចាស់​មាន​ពណ៌​ខ្មៅ​ ឬ​ក៏​ក្រមៅ និង​ជា​លក្ខណៈ​បំពង់​។
ស្មៅ​តែ​នេះ​មាន​កម្ពស់​ចាប់​ពី​ ១០​ សង់ទីម៉ែត្រ រហូត​ដល់​ ៥០​ សង់ទីម៉ែត្រ ទៅតាម​ស្ថាន​ភាព​ដី​ដែល​មាន​ជីវជាតិ​។​ ស្មៅ​នេះ​ដុះ​នៅ​លើ​ដី​ខ្សាច់​វាល​ទំនាប​ ឬ​ដី​ល្បាប់​ខ្មៅ​ក្នុង​ស្រែ​។​  វា​ចាប់​ផ្ដើម​ដុះ​នៅ​ក្នុង​ឧសភា​ឬ​ មិថុនា​ ជា​ពេល​ដែល​មាន​ភ្លៀង​ធ្លាក់​ ហើយ​លូត​លាស់​រហូត​ដល់​ខែ​ តុលា​ និង​ខែ​វិច្ឆិកា​ ហើយ​និង​ចេញ​ផ្កា​​ជា​កញ្ចុំ​៥​ទៅ​៦​ កញ្ចុំ​ក្នុង​មួយ​ទង​។ ក្នុង​មួយ​ដើម​​កញ្ចុំ​ផ្កា​មាន​ប្រហែល​ពី​​៦០​ កញ្ចុំ​រហូត​ដល់​ ១០០​កញ្ចុំ​ទៅ​តាម​ស្ថានភាព​ដី​។ ក្រោយ​ពី​ផ្កា​ហើយ​ស្មៅ​នេះ​ចាប់​ផ្ដើម​ងាប់​បន្តិច​ម្ដង​រហូត​ដល់​ខែ​​មក​រា​ឬ​កុម្ភៈ​ទើប​អស់​។​ ក្រៅ​ពី​ផ្នែក​ខាង​លើ​ស្មៅ​នេះ​ វា​មាន​លក្ខណៈ​ពិសេស​​ត្រង់​គល់​វា​មាន​ក្លិន​ក្រអូប​ឈ្ងុយ​នៅ​ពេល​ដើម​វា​ចាស់​ មិនចាញ់​តែ​ចិន​ពេល​ដែល​ឆុង​ហើយ​ទេ តែ​គ្រាន់​តែ​វា​គ្មាន​ជាតិ​ចត់​ដូច​ជា​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ទោះបី​ដាក់​ច្រើន​យ៉ាង​ណា​ក៏​ដោយ។​ តាម​ចាស់​ក្នុង​ខេត្ត​នេះ​និយាយ​តៗ​គ្នា​ ស្មៅ​នេះ​មិន​ស្គាល់​ថា​ជា​ប្រភេទ​ស្មៅ​អ្វី​ឲ្យ​ពិត​ប្រាកដ​ទេ​ តាំង​​ពី​គាត់​ធំ​ដឹង​ក្ដី​កាល​ណា​មក​ លឺ​​តែ​ជីដូន​ជីតា​របស់​គាត់​ហៅ​តែ​ "ស្មៅ​តែ​ៗ" ក៏​ពួក​គាត់​ហៅ​តាម​មក​ដល់​បច្ចុប្បន្ន​។ ចំណែក​គុណ​​សម្បត្តិ​ វា​​ដូច​ជា​ឱសថ​ព្រៃ​ ជួយ​ឲ្យ​សុភាព​ល្អ និង​ជួយ​បញ្ចុះ​ឈាម​​សម្រាប់​អ្នក​មាន​ជំងឺ​លើស​ឈាម​ តាម​ប្រសាសន៍​របស់​ពួក​គាត់។​
ស្មៅ​តែ​នេះ​កំពុង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ការ​ពិសោធន៍​របស់​និស្សិត​ឧត្តរមានជ័យ​ទៅ​លើ​វា​វេច​ខ្ចប់​​ និង​រយៈពេល​រក្សា​ទុក​បន្ទាប់​ពី​វេច​ខ្ចប់​រួច។ ស្មៅ​តែ​នេះ​ជា​ផលិត​ផល​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​ផលិត​ផល​ជា​ច្រើន​ទៀត​ក្នុង​​ខេត្ត​ឧត្តរមានជ័យ​ ដែល​មាន​ធនធាន​ជា​ច្រើន​ តែ​ខេត្ត​ឧត្តរមានជ័យ​គ្មាន​ធនធាន​មនុស្ស​សម្រាប់​ជួយ​ការងារ​ និង​ធ្វើ​ការងារ​លើ​​ការ​ផលិត​ លើ​ធនធាន​ដែល​ខេត្ត​ខ្លួន​ឯង​មាន​ ដើម្បី​ជួយ​ជីវភាព​អ្នក​រស់​នៅ​ក្នុង​តំបន់​នោះ​ឲ្យ​បាន​ល្អ​ប្រសើរ។
            ស្មៅ​តែ​នេះ​ជា​រុក្ខជាតិ​ព្រៃ​សុទ្ធសាធ តែ​ផ្ដល់​ផល​ប្រយោជន៍​ដល់​មនុស្ស​គ្រប់​ជំនាន់​ តែ​គ្រាន់​តែ​មនុស្ស​ក្នុង​ខេត្ត​នេះ​មិន​ចេះ​ច្នៃប្រឌិត​​ ដើម្បី​ទាញ​យក​ផល​ប្រយោជន៍​ពី​សក្ដានុពល​ដែល​មាន​ក្នុង​​​ខេត្ត​នេះ​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ ក៏​ព្រោះ​តែ​យុវជន​ជំនាន់​ថ្មី​មិន​បាន​រៀន​សូត្រ​ឲ្យ​មាន​ចំណេះ​ដឹង​ជ្រៅ​ជ្រាស​ហើយនិង​​​គ្មាន​ឱកាស​បាន​មក​បន្ត​ការសិក្សា៕៚