Wednesday, January 19, 2011

ណាតាំងសម្រាប់​កូន

 ណា​តាំង​សម្រាប់​កូន
 
ដោយៈកញ្ញា យឿង រតនា និស្សិត​នៃ​វិទ្យាស្ថាន​បច្ចេកវិទ្យា​កម្ពុជា

នៅ​ទីក្រុង​ភ្នំពេញ​មាន​សិស្ស ​​​​និស្សិត​ជា​ច្រើន​ដែល​មក​ពី​បណ្ដា​ខេត្ត​នានា​ដើម្បី​បន្ត​ការ សិក្សា​របស់​គេ។ ការ​សិក្សា​គឺ​ជា​ពេលវេលា​មួយ​ដែល​យូរ​ណាស់​​សម្រាប់​អ្នក​ម្ដាយ និង​លោក​ឪពុក ដែល​លោក​ទាំងពីរ​ទន្ទឹង​រង​ចាំ​មើល​ផ្លូវ​កូន​របស់​លោក​ត្រឡប់​មក​លែង​ផ្ទះ​វិញ​នា​រដូវវិស្សម​កាល។ លោក​ទាំងពីរ​តែងតែ​គិត​ដល់​ពី​ការ​លំបាក​របស់​កូនទាំង​ការ​ស្នាក់​នៅ ទាំង​ការ​ហូប​ចុក​ជា​ដើម។ ទាំង​នេះ​ជា​មូលហេតុ​ញាំង​អោយ​អ្នក​ម្ដាយ​ជា​ច្រើន​រិះរក​នូវ​វិធី​ធ្វើ​ម្ហូប​ឆ្ងាញ់​ៗ​សម្រាប់​ទទួល​កូន​ៗ​ដូចជា ម្ហូប​ខ្មែរ ចិន យួន បារាំង​ជា​ដើម ខាងក្រោម​នេះ​គឺ​ជា​វិធី​ធ្វើ​ម្ហូប​មួយ​ដែល អ្នក​ម្តាយ​មួយ​ចំនួន​ធ្វើ​សម្រាប់​ទទួល​កូន​គឺណា​តាំង “​
ណា​តាំង

- គ្រឿងផ្សំ
សាច់​ជ្រូក​សុទ្ធ បង្កង ដូង​ទុំរមៀត ទឹកត្រី ស្ករ បាយ​ក្ដាំងខ្លាញ់​ជ្រូក ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម សណ្ដែកដី
-វិធី​ធ្វើ
  • ចិញ្ច្រាំ​សាច់​ជ្រូក និង​បង្កង​ឲ្យ​ល្អិត។
  • ពូត​ដូង​ទុក​ក្បាល​ខ្ទិះ​ផ្សេង បុក​ខ្ទឹម​ស ខ្ទឹមក្រហម រមៀត​បន្តិច​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ
  • រំងាស់​ក្បាល​ខ្ទិះ​ឲ្យ​បែក​ប្រេង ដាក់​ខ្ទឹម​បុក ​​ សាច់​ជ្រូក និង​បង្កង ដាំ​មួយ​សន្ទុះ ទើប​ចាក់​ទឹកត្រី ស្ករ សណ្ដែកដី​លីង​ចិញ្ច្រាំ​ល្អិត រួច​ច្របល់​ឲ្យ​សព្វ ចាក់​ខ្ទិះ​ចុង រំងាស់​ឲ្យ​ឆ្អិន​សាច់ ភ្លក់​ឲ្យ​ល្មម ទទួល​ទាន​ជា​មួយ​បាយ​ក្ដាំង​បំពង។
-របៀប​បំពង​បាយ​ក្តាំង
ដាំ​ខ្លាញ់​ឲ្យ​ក្ដៅ បង់​បាយ​ក្ដាំង ចៀន​ឲ្យ​ឡើង​ពង​ស្រង់​ចេញ​ទុក​ឲ្យ​ស្រស់​ខ្លាញ់។
-ហេតុ​គួរ​កត់​សំគាល់
យើង​អាច​ដាំ​បាយ​ដំណើប រួច​ធ្វើ​ជា​បន្ទះ​ស្ដើង​ៗ​រាង​មូល​ហើយ​សឹម​ហាល​ថ្ងៃ​ឲ្យ​ស្ងួត។
យើង​ក៏​អាច​យក​នំប៉័ង​ជំនួស​បាយ​ក្ដាំង​បាន​ផង​ដែរ យក​នំប៉័ង​មក​ចិត​ចំណិត​ៗ អាំង​ឲ្យ​ស្រួយ។
ការ​ញ៉ាំ ណា​តាំង​នេះ​គេ​និយម​ញ៉ាំ​ធ្វើ​ជា​អាហារ​ពេល​ល្ងាច ពេល​ជួប​ជុំ​គ្រួសារ ដែល​មាន​ក្មួយ​ប្រុស ក្មួយ​ស្រី​ដែល​អាច​ជា​តន្ត្រី​កំដរ​ក្នុង​ការ​ជួប​ជុំ​នេះ​ផង​ដែរ។ យើង​ក៏​សង្កេតឃើញ​មាន​ភេសជ្ជៈ​ខ្លះ​ៗ ដូចជា ទឹកដូង ទឹកត្នោតទឹក​ក្រូច​ជាដើម មិន​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ក៏​មាន​តន្ត្រីកំដរ​ដែរ៕