Monday, January 27, 2014

ដើមស្មៅស្មោង



              តាម​ការ​សិក្សា​ទៅ​លើប្រវត្តិ​សាស្រ្ត​នៃ​ប្រទេសកម្ពុជា​ បាន​ឆ្លុះ​បញ្ចាំង​អោយ​ឃើញ​ពី​សា្ថន​ភាព​មួយ​ចំនួន​ដែល​ប្រជាពល​រដ្ឋ​បាន​ប្រកប​របរ​ពី​ជំនាន់​មួយ​ទៅ​ជំនាន់​មួយ​ទៀត​ នៅ​ក្នុង​រៀប​ចំ​​ទី​លំនៅ ​ក៏​ដូច​ជា​ការ​រក្សា​នៅ​ផលា​នុ​ផល​ដែល​គាត់​ប្រមូល​បាន ​នៅ​តាម​រដូវ​នី​មួយ​ដើម្បី​កុំ​អោយ​របស់​ទាំង​នោះ​ខូច​ ក្នុង​ការ​រក្សា​ពួក​គេ​បាន​យក​តម្រាប់​តាម​បុព្វបុរស​ដែល​បាន​បង្ហាត់​បង្រៀន​ ហើយ​វិធី​សាស្រ្ដ​ទាំង​នោះ​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ល្អ តើ​ពួក​គាត់​ធ្វើ​យ៉ាង​ដូច​ម្ដេច​ក្នុង​ការ​ថែរក្សា​ពូជ​ស្រូវ​ និង​ពោត​អោយ​នៅ​គង់​វង្ស​?​ ដើម្បី​អោយ​ងាយ​ស្រួល​យល់​នៅ​ប្រធាន​បទ​នេះ​យើ​ង​ត្រូវ​ស្គាល់​ពី​ស្មៅ​ម៉្យាង ​គឺ​ស្មៅ​ស្មោង​។
          ស្មៅ​ស្មោង​គឺជា​ប្រភេទ​ស្មៅ​ម៉្យាង​ដែល​ដុះ​នៅ​តាម​វាល​លំហ​រស្ថាន ឬ វាល​ម្លោង​ដែល​មិន​មាន​ព្រៃ​ឈើ ​ហើយ​មាន​ទឹក​លិច​នៅ​រដូវ​វស្សា​ ដូច​នេះ​វា​អាច​ធន់​ទៅ​និង​ទឹក​បាន​យ៉ាង​យូរ​ទោះ​បី​វាត្រូវ​ទឹក​លិច​ក៏​ដោយ​ វា​និង​ពន្លូត​ខ្លួន​ទៅតាម​ផ្ទៃ​ទឹក​ ស្មៅនេះ​មាន​ដើម​រឹង​និង​មាន​ថ្នាំង​ដូច​ដើមអំពៅ​ ចំនែក​សំបក​វា​ដូច​និង​ដើម​អំពៅ​ដែរ​ ប៉ុន្ដែ​ដើម​មាន​មាឌ​តូច​បន្តិច​នៅ​សង​ខាង​ដើម​មាន​ស្រកី​គ្រប់​ដណ្ដប់​តាំង​ពី​គល់​ដល់​ចុង​ ស្លឹក​មាន​ពណ៌​ប៉ៃ​តង​មាន​ទំរង់​ដូច​ស្លឹក​អំពៅ​។ នៅ​សង​ខាង​ស្លឹក​មាន​រោម​សៗ​បើ​សិន​ជា​មនុស្ស​ប៉ះ​ដោយ​មិន​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​និង​បង្ក​អោយ​មុត​ជា​មិន​ខាន​ ចំនែក​ឫស​ដូច​ឫស​ស្មៅ​ធម្មតា​ដែរ ​ដែល​អាច​នាំជីវ​ជាតិ​អោយ​ដើម​មាន​ការ​លូត​លាស់​។​ ដោយ​រុក្ខជាតិ​ស្មៅ​នេះ​មាន​​សារ​ប្រយោជន៍​ច្រើន​ដូច​ជា​ យើង​អាច​យក​វាទៅ​ធ្វើ​ជា​ជញ្ជាំង​ជង្រុក​ការ​ពារ​នៅ​ផលា​នុ​ផល​​ដូច​ជា​​ស្រូវ​ ពោត​ សណ្ដែក​និង​វត្ថុ​ផ្សេង​ៗ​ជា​ច្រើន​ទៀត​ ម៉្យាង​ទៀត​គេ​អាច​យក​វា​មក​ធ្វើ​ជា​រនាប​គ្រែ​បាន​ទៀត​ផង​ តែ​និយាយ​ទៅ​វា​ត្រូវ​គេ​បំផ្លាញ​អស់​ទៅ​ហើយ​នៅ​តាម​តំបន់​មួយ​ចំនួន ហើយ​តំបន់​មួយ​ចំនួន​ទៀ​ត​នៅដែរ​ តែ​មិន​ច្រើន​ដូច​ពេល​មុន​មុនទេ។ នេះ​ក៏​ព្រោះ​តែ​កំនើន​ប្រជាជន​កាន់​តែ​ច្រើន​ តម្រូវ​ការ​ក៏​កាន់​តែ​ច្រើន​ដែរ​នៅ​គ្រប់​តំបន់​សុទ្ធ​តែ​មាន​​តំរូវការ​ ដូច​នេះនៅ​តំបន់​មួយ​ចំនួន​ដែល​គ្មាន​ស្មៅ​ប្រភេទ​នេះ​​សព្វ​ថ្ងៃគេ​​យក​ក្ដារ​មក​ជំនួស​វិញ​៕៚ 

បូ វិណៃ (សេដ្ឋកិច្ច និង​អភិវឌ្ឍន៍ជនបទ)
bovinai.omc@gmail.com