Saturday, May 26, 2012

ដើម​ផ្ដៅ​ស្រុក​ខ្ញុំ​


ផ្ដៅ​គឺ​ជារុក្ខ​ជាតិ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​មាន​លក្ខណៈ​ប្រហែល​វល្លិ​ហើយ​វា​មាន​ភាព​ស្រដៀង​ទៅ​និង​រពាក់​ដែរ ​ប៉ុន្តែ​ដើម​របស់​វា​ធំ​ជាង​ដើម​រំ​ពាក់ និង​ ជា​វល្លិ​រឹង​។​ លក្ខណៈ​បន្លា​របស់​វា​វែង​ជាង​បន្លា​រពាក់​ស្លឹក​របស់​វា​ដូច​គ្នា ​តែ​មាន​បន្លា​តូច​ៗ​នៅ​ជាប់​និង​ស្លឹក​របស់​វា​។​ រុក្ខជាតិ​នេះ​ដែរ​ ដើម​របស់​វា​មាន​ជា​ថ្នាំង​ៗ​តៗ​គ្នា​តែ​បើ​យើង​មើល​ទៅ​ពី​ចំ​ងាយ​ យើង​មិន​អាច​ឃើញ​ថ្នាំង​របស់​វា​បាន​ទេ​ព្រោះ​វា​មាន​ស្តូប​(សំបក​) ស្រោប​និង​ដើម​វា​។ ​រុក្ខជាតិ​នេះ​បើ​តាម​ការ​សង្កេត​ឃើញ​ភាគ​ច្រើន​មាន​ដុះ​នៅ​តាម​តំបន់​ភ្នំ​និង​ខ្ពង់​រាប​មួយ​ចំ​នួន​តែ​វា​ក៏​អាស្រ័យ​ទៅ​នឹង​ប្រភេទ​ដី​នៅ​តាម​តំ​បន់​ដែរ​។​ ហើយ​ផ្ដៅ​នេះ​ដែរ​ស្តូប​នៃ​ដើម​វា​គឺ​មាន​បន្លា​វែង​នៅ​ជាប់​សំបក​ដើម​ផង​ដែរ​។ ​មិន​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ដើម​ផ្ដៅ​ក៏​មាន​ប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ដែរ ​​គេ​អាច​យក​ទៅ​ធ្វើ​ជា​ឧបករណ៍​ប្រើប្រាស់​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា​ទូ​សម្រាប់​ដាក់​សៀវ​ភៅ​ធ្វើ​ជា​ល្អី កញ្ច្រែង​ កន្ត្រក​ និង​របស់​ផ្សេង​ៗទៀត។​ តែ​​បើ​នៅ​តាម​ស្រុក​ស្រែ​វិញ​ដើម​ផ្ដៅ​គេ​យក​វា​ធ្វើ​ជា​ត្រក​សម្រាប់​ដាក់​ត្រី​ ក្រង​ក្បាល​ទ្រូ​ អង្រុត​ ក្ដាប់​ខ្ទង់​ចង្អេរ​សម្រាប់​អុំស្រូវ​អង្ករ​ និង​ក្ដាប់​កញ្ជើ​សម្រាប់​ដាក់​អង្ករ​ហើយ​និង​យក​វា​ធ្វើ​ជា​ឧបករណ៍​ប្រើប្រាស់​ផ្សេងៗ​ទៀត​ជា​ច្រើន​។ រុក្ខ​ជាតិ​ប្រភេទ​នេះ​អ្នក​រស់​នៅ​តាម​ស្រុក​ស្រែ​ពី​សម័យ​មុន​បើ​គេ​យក​វា​ទៅ​ធ្វើ​ជា​ឧបករណ៍​ប្រើប្រាស់ ​គេ​ច្រើន​យក​វា​ធ្វើ​​ជាមួយ​និង​ឬស្សី​​ដូច​ជា​កញ្ជើ​ចង្អេរ ទ្រូ​ជាដើម​។ តែ​ការ​ធ្វើ​បែប​នេះ​វា​ក៏​អាស្រ័យ​ទៅ​និង​ប្រភេទ​នៃ​​ឧបករណ៍​ផង​ដែរ។ ​ចំណែក ឯ​របស់​ប្រើ​ប្រាស់​ខ្លះ​វិញ​គេ​ធ្វើ​ដោយ​ដើម​ផ្ដៅ​សុទ្ធសាធ​ដោយ​គ្មាន​លាយ​ជាមួយ​ដើម​ផ្សេង​នោះ​ទេ​។ ផ្តៅជា​ឈ្មោះ​វល្លិ​ដើម​រឹង​មួយ​ប្រភេទ​មាន​បន្លានៅ​ស្រទប ធាង​ ស្លឹក (ទីទៃពីរពាក់) ផ្តៅ​មាន​ឈ្មោះ​ច្រើន​ប្រភេទ គឺ ផ្តៅទឹក ផ្តៅ​ក្រែក​ ផ្តៅឈ្វាំង ផ្តៅអារ៉េច ផ្តៅដំបង ព្រះផ្តៅ.... ជា​វល្លិមាន​ប្រយោជន៍​យ៉ាង​សំខាន់ ប្រើការ​បាន​ច្រើនយ៉ាង​ មាន​ប្រើ​ធ្វើជា​ចំណង និង​ធ្វើ​កៅអី​ជាដើម។ ក្រៅ​ពី​ឧបករណ៍​ដែល​បាន​រៀបរាប់​ខាង​លើ ឧបករណ៍​ប្រើប្រាស់​មួយ​ដែល​មិន​អាច​បំភ្លេច​បាន​ដែល​ផលិត​ចេញ​ពី​ផ្តៅ នោះ​គឺ​ជា​កន្ទេល​ផ្តៅ។ នៅ​ពេល​ដែល​ប្រើប្រាស់​យូរៗ​ទៅ​ កន្ទេល​នោះ​កាន់​តែ​ រលោង ហើយ​គេង​ទៅ​ត្រជាក់​ស្រួល​ទៀតផង។ ពិសេស​ជាង​នេះ​ទៅ​ទៀត​នោះ​គឺ​បណ្ដូល​ចុង​ខ្ចី​របស់​វា​គេ​ក៏​អាច​យក​ធ្វើ​ជា​បន្លែ​សម្រាប់​ស្ល​កកូរ​ ស្ល​ប្រហើរ ​ហើយ​ក៏​អាច​យក​ស្ងោរ​ធ្វើ​ជា​អន្លក់​ក៏​បាន​ដែរ។​មិន​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ចុង​ផ្ដៅ​តាំង​ពីមុន​ៗ​មក​ត្រូវ​បាន​ប្រជាជន​ ដែល​រស់​នៅ​ទឹក​ដី​ស្រុក​បន្ទាយ​អំ​ពិល​នៃ​ខេត្ត​ឧត្ដរ​មាន​ជ័យ​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា​ ភូមិ​គូរ ​ថ្ម​ដួន ​ជប់​គគីរ​និង​អ្នក​ភូមិ​ក្បែរៗ​នោះ​មួយ​ចំនួន​ទៀត​បាន​ដើរ​តាម​ព្រៃ​ដើម្បី​កាត់​យក​ចុង​របស់​វា​ទៅ​លក់​អោយ​ប្រជាជន​ថៃ​នៅ​តាម​ច្រក​របៀង​មួយ​ចំនួន​ដែល​បាន​បើក​ដំ​នើរ​ការ​។​ ហើយ​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ប្រជាជន​នៅ​តាម​ភូមិ​ទាំង​នោះ​មួយ​ភាគ​តូច​ក៏​នៅ​តែ​បន្ត​យក​ចុង​ផ្ដៅ​ទៅ​លក់​អោយ​ថៃ​ដូច​ពី​មុន​ដែរ​​គឺ​នៅ​ច្រក​របៀង​ជប់គគីរ​ព្រំ​ប្រទល់​កម្ពុជា​ថៃ។
ដូចនេះ​ក្នុង​នាម​យើង​ជា​ប្រជាជន​កម្ពុជា​ទាំង​អស់​គ្នា​សូម​ជួយ​ថែ​រក្សា​រុក្ខជាតិ​ផ្ដៅ​និង​រុក្ខ​ជាតិ​ដទៃ​ទៀត​ដែល​មាន​ក្នុង​កម្ពុជា​យើង​ អោយ​បាន​គងវង់​យូរ​អង្វែង​តទៅមុខ​ទៀត​ ព្រោះ​រុក្ខជា​តិ​ទាំង​នោះ​គឺជា​សម្បត្តិ​មួយ​ដែល​មាន​តាំង​តែ​ពី​យូរ​យា​ណាស់​មក​ហើយ​។​ ក្នុង​នោះ​ខ្ញុំ​សូម​លើក​យក​នូវ​រុក្ខជាតិ​ផ្ដៅ​បច្ចុប្បន្ន​នៅ​ក្នុង​កម្ពុជា​យើង​នេះ​កំពុង​តែ​រង​នូវ​ការ​បាត់​បង់​ខ្លះ​ៗ​ហើយ​ដោយ​សារ​នៅ​កម្ពុជា​យើង​ព្រៃ​ភាគ​ច្រើន​ត្រូវ​បាន​កាប់​និង​ដុត​បំ​ផ្លាញ​ដោយ​ប្រជាជន​​។ ​ហេតុ​ដូច​នេះ​បាន​ជា​ធ្វើ​អោយ​រុក្ខជាតិ​ដែល​កម្រ​និង​មាន​នេះ​ទទួល​រង​នូវ​ការ​បាត់​បង់​ជា​បណ្ដើរ​ៗ​ហើយ​នោះ​។​ ខ្ញុំ​សូម​បញ្ជាក់​អ្នក​ដល់​អ្នក​អាន​ថា​ផ្ដៅ​ក៏​មាន​ផ្លែ​ដែរ​ ពេល​ដែល​ផ្លែ​វា​ទុំ​យើង​ក៏​អាច​ហូប​បាន​ដែរ​៕
ភ្នំ​ពេញ​ថ្ងៃ​ទី​០៦​ខែ​ឧសភា​ឆ្នាំ​២០១២
ឡាទីនន័រ