ដោយ អូត ឡាទីន
ឫស្សីលកគឺជារុក្ខជាតិមួយប្រភេទដែលដុះនៅតាមតំបន់ដីមួយចំនួនដូចជានៅតាមតំបន់ក្បែរមាត់អូរ។ហើយជាពិសេសនោះគេច្រើនសង្កេតឃើញវាមានដុះនៅតំបន់ព្រៃដុងហើយនិងក្បែរជើងភ្នំមួយចំនួនដូចជានៅតាមតំបន់មួយចំនួននៃភ្នំដងរ៉ែក។
ហើយរុក្ខជាតិផងដែរវាស៊ូទ្រាំទៅនិងអាកាសធាតុបានគ្រប់រដូវ។ហើយឫស្សីលកនេះដែរវាមានភាពស្រដៀងទៅនិងអំពៅដែរ តែស្លឹកវាខុសប្លែកពីគ្នាត្រង់ស្លឹកអំពៅវែងតែស្លឹកឫស្សីប្រភេទនេះដូចគ្នាទៅនិងស្លឹកឫស្សីពន្លាដែរ តែវាគ្រាន់តែតូចជាងគ្នាបន្តិច។ ឫស្សីនេះដែរវាបែកខ្នែងចេញជាមែកដូចឫស្សីពន្លាដែរ បើតាមការសង្កេតឃើញតំបន់ដែលវាមានដុះនៅភូមិសិទិ្ធសេរីថ្មីទឹកដីឃុំគោគមនស្រុកបន្ទាយអំពិលខេត្តឧត្តរមានជ័យហើយនឹងតំបន់ផ្សេងៗទៀតនៃខេត្តនេះ។ ប៉ុនែ្តដោយឡែកនៅក្នុងភូមិសិទ្ធិសេរីថ្មីមានឫស្សីលកនេះដុំនៅក្បែរៗមាត់អូរមួយខ្សែរកាត់ភូមិនេះរហូតទៅដល់ជើងភ្នំដងរ៉ែក នៅតំបន់(ចាន់ក្រហម)ដែលតំបន់នេះស្ថិតភាគខាងលិចប្រាសាទតាមាន់ចំងាយប្រហែលពីរគីឡូដី។ដែលបច្ចុប្បន្នឫស្សីលកនេះកំពុងតែរងនូវការគំរាមគំហែងយ៉ាងខ្លាំងពីសំណាក់ប្រជាជនដោយការកាប់បំផ្លាញផ្សេងៗ។ តែឫស្សីនេះដែរក៏ជួយបម្រើផលប្រយោជន៍ដល់ប្រជាជនបានមួយចំនួនធំផងដែរ ដូចជាប្រជាជនតែងតែកាប់វាយកមកធ្វើជាឧបករណ៍ប្រើប្រាស់ផ្សេងៗដូចជាយកទៅធ្វើឡូប ទ្រូ ត្រក អង្រុតហើយជាពិសេសនោះយកទៅធ្វើជារបងសម្រាប់កាពារសួនដំណាំផ្សេងៗដើម្បីកុំអោយសត្វពាហនៈចូលលុកលុយហើយនិងយកទៅប្រើប្រាស់តាមរយៈផ្សេងៗទៀតជាច្រើន..........។ ឫស្សីនេះវាបន្តពូជតាមរយៈការពន្លកភ្លុះជាទំពាំងមុននឹងក្លាយទៅជាដើមឫស្សីពេញលេញ។ ទន្ទឹមនិងនោះដែរការបន្តពូជរបស់វាប្រព្រឹត្តទៅក្នុងរយៈពេលមួយឆ្នាំម្តងរដូវដែលវាដុះភ្លុះចេញជាទំពាំងនៅរដូវស្សា វាចាប់ផ្ដើមពន្លកចេញពីគល់នៅខែមិថុនារហូតដល់ខែកញ្ញា។ មុននឹងភ្លុះផុសចេញពីដីទាល់តែរដូវភ្លៀងធ្លាក់សើមស្រទាប់ក្រោមដីទើបវាភ្លុះជារូបរាងមក។ពន្លកភ្លុះនៃទំពាំងនេះដែរប្រជាពលរដ្ឋដែលរស់នៅតាមភូមិតែងតែទៅច្រឿតវាយកមកធ្វើជាបន្លែអន្លក់ហើយធ្វើនិងយកទៅធ្វើជាអាហារតាមរយៈមធ្យោបាយផេ្សងៗទៀត។ តែមុននិងយកវាទៅធ្វើជាបន្លែរឺអន្លក់គេត្រូវយកវាបកសំបកចេញរួចហើយចិតវាជាបន្ទះស្ដើងៗរួចហើយស្ងោរឲ្យអស់ជាតិល្វីងពុល ទើបយកទៅធ្វើជាអន្លក់ឬ បន្លែបាន ប៉ុន្តែការធ្វើបែបនេះមិនអាចទុកហូបបានយូរទេគឺត្រឹមតែរយៈពេលពីពីរទៅបីថ្ងៃប៉ុណ្ណោះវានឹងផ្អូមហើយយើងមិនអាចហូបវាកើតទេ។ ប៉ុន្តែទន្ទឹមនឹងនោះដែរ អ្នកភូមិខ្លះក៏រកមធ្យោបាយដើម្បីអោយរក្សាទុកធ្វើជាបន្លែបានយូរ ដោយវិធីផ្សេងៗដូចជាក្រោយពេលបកសំបករួចត្រូវពុះវាជាពីរចម្រៀក(បើវាធំ)។ យើងដាំទឹកអោយពុះរួចដាក់ចេញពីចង្ក្រានរួចយកវាដាក់ចូលក្នុងទឹកក្ដៅរយៈពេលពីមួយទៅពីរនាទីរួចស្រង់យកវាដាក់ក្នុងថងផ្លាស់ស្ទិចដែលក្រាស់អត់ដៃហើយយើងយកកៅស៊ូកងរឺតក្បួចវាអោយតឹងរួចយើងយកវាទៅទុកកន្លែងដែលមានសុវត្ថិភាពដើម្បីកុំអោយវាធ្លុះធ្លាយ បើធ្លុះធ្លាយវានិងខូច។
ដើម្បីរក្សាទុកវាហូបបានយូរត្រូវទុកវាអោយល្អ។តែនៅពេលយើងត្រូវការយកវាមកធ្វើជាបន្លែត្រូវលាងអោយស្អាតរឺក៏យកវាទៅស្រុះរួចទើបយកទៅប្រើការបាន។សូមបញ្ជាក់ថាដំបូងមុនពេលដែលយើងស្រុះយកវាដាក់ក្នុងថង់យើងមិនត្រូវស្រុះអោយឆ្អិនទេគឺស្រុះតែក្នុងរយៈពេលមួយដែលខ្លីតែប៉ុណ្ណោះព្រោះបើយើងស្រុះឆ្អិនវានិងខូចហើយយើងមិនអាចទុកវាបានយូរទេ។ យើងធ្វើបែបនេះគឺវាអាចជួយកាត់បន្ថយការចំនាយទៅលើបន្លែផ្សេងៗបានមួយភាគដែរ៕